Smakowita babka czekoladowa leży na białym stole

Poznaj 5 sposobów na babkę!

Babka to ciasto, którego nie może zabraknąć w czasie Wielkanocy. Jeśli planujesz upiec ją samodzielnie, koniecznie przeczytaj nasz tekst. Pokażemy ci aż 5 różnych przepisów na ten pyszny deser.

Babka czekoladowa

Babka czekoladowa to mniej tradycyjna wersja babki, ale jednak to ją kochamy najbardziej. Jak ją przygotować? Dwie tabliczki czekolady rozpuść w kąpieli wodnej i zostaw do ostygnięcia. W misce wymieszaj 200 gramów mąki pszennej i 150 gramów ziemniaczanej, a także 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Teraz oddziel żółtka od białek (4 jajka). Po przygotowaniu tych składników wrzuć ¾ kostki masła do pojemnika i zasyp je 150 gramami cukru. Miksuj do uzyskania gładkiej masy. Powoli dodawaj żółtka. Następnie powoli wsypuj suche składniki, cały czas miksując. Gdy ciasto będzie gładkie przejdź do ubijania białek. Sztywną pianę dodawaj niewielkimi porcjami do naczynia z ciastem. Wymieszaj. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i znów wymieszaj. Przełóż babkę do foremki i piecz przez 70 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Babka waniliowa

Przygotujesz ją dokładnie tak samo, jak babkę czekoladową. Jedyne czego nie musisz robić, to dodawanie czekolady roztopionej w kąpieli wodnej. Zamiast tego do miski z masłem i cukrem dodaj naturalny ekstrakt z wanilii. Dzięki temu babka będzie miała doskonały, wyrazisty smak.

Babka marmurkowa

A może by tak… pomieszać obie babki? Czemu nie?! Zamiast dwóch tabliczek czekolady rozpuść w kąpieli wodnej jedną. Na etapie dodawania czekolady podziel ciasto na dwie części. Do jednej dodaj czekoladę, a do drugiej ekstrakt waniliowy. Podczas wkładania ciasta do foremki możesz trochę poeksperymentować. Wlej najpierw ciemne, później jasne, mieszaj je patyczkiem i rób w nim szlaczki. Dzięki temu będzie wyglądało pięknie i oryginalnie.

Babka cytrynowa

Zamiast czekolady czy ekstraktu możesz dodać także cytrynę. To sprawi, że babka będzie lekko kwaskowata i bardzo aromatyczna. Do ciasta dodaj sok i skórkę z cytryny – dokładnie ją sparz i umyj, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Babka migdałowa

Babka migdałowa to prawdziwy hit. Zrobisz ją bardzo podobnie do powyższych ciast. Musisz jednak użyć mąki migdałowej lub zmielonych migdałów. Dodaj je zamiast mąki ziemniaczanej.

Jeśli planujesz zrobić babkę na Wielkanoc, masz już kilka przepisów, które możesz wykorzystać. Koniecznie wypróbuj je jak najszybciej!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.