Utrapieniem wielu osób, a często i przyczyną pośrednią jak i bezpośrednią śmierci jest otyłość. Niektórym liczenie kalorii weszło w nawyk jak tabliczka mnożenia. Czy odmawiając sobie kolejnej truskawki ćwiczymy wolę i działamy z korzyścią dla zdrowia?
Dobre diety i cuda się zdarzają
Przekopując się przez blogi na temat zdrowej żywności docieram zarówno do świetnie zrównoważonych jadłospisów jak i totalnie niezdrowych zestawów. Ale jak odróżnić zdrową dietę od złej?
Prosta i różnorodna – taka powinna być dieta
Unikanie jednego rodzaju produktów prowadzić może równią pochyłą do znacznych problemów zdrowotnych. Istota zdrowego odżywiania się leży w jakości jedzenia i sposobie jego przygotowania oraz wielkości jednorazowej porcji. Również nie możemy pominąć źródła produktów, ważne aby były one jak najzdrowsze.
Co zjadamy razem z konkretnymi owocami?
Oto co do naszego organizmu dostarczamy wraz z popularnymi w Polsce owocami porcja 100g:
- Jabłka – 50 kcal, 1,3 g błonnika, witaminy P, C, E, A, K, kwas foliowy i jeszcze wiele innych;
- Gruszki – 55 kcal, 3,1 g błonnika, witaminy A, D, B12, C, B6, Potas 116 mg, wapń 9 mg, magnez 7 mg;
- Śliwki – 45 kcal, 7 g błonnika, witaminy A, D, C, B12, B6, Potas 732 mg, magnez, żelazo, wapń;
- Truskawki – 30 kcal, 2 g błonnika, witaminy A, D, B12, C, B6, Potas 153 mg, wapń 16 mg, magnez 13 mg, żelazo 0,4 mg;
- Banany – 95 kcal, 2,6 g błonnika, witaminy A, D, B12, C, B6, potas 358 mg, wapń 5 mg, magnez 27 mg, żelazo 0,3 mg;
- Maliny – 31 kcal, 7 g błonnika, witaminy A, D, B12, C, B6, potas 151 mg, wapń 25 mg, magnez 22 mg, żelazo 0,7 mg;
- Winogrona – 69 kcal, 0,9 g błonnika, witaminy A, D, B12, C, B6, potas 191 mg, wapń 14 mg, magnez 5 mg, żelazo 0,3 mg;
- Agrest – 44 kcal, 4,3 g błonnika, witaminy A, C, PP, E, potas 198, wapń, żelazo. magnez, cynk;
- Borówka – 57 kcal, 2,4 g błonnika, witaminy C, A, potas, magnez, wapń 6 mg;
- Jeżyny – 43 kcal, 5 g błonnika, witaminy C i A, potas 162 mg, wapń, żelazo, magnez.
Oferta sadzonek winogron dostępna na https://www.podkarpackiesady.pl/55-winogrona.
Jak widać z powyższej wyliczanki zjadając więcej niż normalnie owoców dziennie zbytnio nie przesadzimy z ilością kalorii. Za to zaopatrzymy się w wiele ważnych witamin i minerałów. Najmniej kalorii posiadają truskawki i maliny, zjadając 100 g tych owoców zaopatrzymy się zaledwie w 1,5% zapotrzebowania dziennego (przy założeniu 2000 kcal/dzień).
Kłopotliwa kwestia, orzechy
Ileż to tłuszczu mają te orzechy. Dlatego wraz z kaloriami liczymy i te smaczne przekąski. Czy słusznie? Orzechy włoskie czy laskowe posiadają dużo nie tylko tłuszczu roślinnego, ale i witamin w nim rozpuszczalnych. Także zamiast porcji oliwy do sałatki równie dobrze możemy dodać orzechy. Zamiast przetworzonej żywności możemy sobie schrupać garść tuczących orzeszków ziemnych, byle bez soli. W ten sposób dostarczymy sobie ważnych dla funkcjonowania naszego mózgu tłuszczów, a nasza skóra na tym tylko skorzysta. Orzechy włoskie są drzewami odpornymi i w ich uprawie nie stosuje się zbyt wiele oprysków.
Oferta sadzonek orzechów dostępna na https://www.podkarpackiesady.pl/18-orzechy-laskowe-i-wloskie.
Tak więc mając jako taką wiedzę o organizmie i jego funkcjonowaniu możemy szybko i łatwo znaleźć sposób na stworzenie bardziej wartościowego jadłospisu. Często tryb życia nam nie pozwala na gotowanie w domu, dlatego wybierajmy knajpy, w których możemy dostać zdrowo przyrządzane jedzenie. Wcale nie muszą być to drogie restauracje reklamujące się zdrowymi posiłkami. Po prostu nauczmy się wybierać.
Dane dotyczące owoców wzięte z USDA.